SAHABAT2 SEPERJUANGAN

SAHABAT2 SEPERJUANGAN

Followers

Thursday, November 17, 2011

JANGAN BELI.....BARANGAN BAHAYA BUAT RAKYAT

Laporan Persatuan Pengguna membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

So, what is safe from Kedai Rakyat 1 Malaysia? Is Mydin also not safe? Or, if Mydin is safe, why is KR1M not?


Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia : Hentikan jualan sos cili 1MalaysiaUjian makmal ke atas sos cili yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) mendapati tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan dalam Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Dalam laporan draf penyelidikan perbandingan produk yang diperolehi oleh Malaysiakini, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri dalam sos cili 1Malaysia.

Sedangkan, tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Laporan itu membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

Ujian bagi produk berkenaan dijalankan oleh Unipeq Sdn Bhd, sebuah syarikat yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia.

Ketika dihubungi, ketua pegawai eksekutif, Standard Users, DN Ratna berkata, organisasinya telah menjalankan penyelidikan seumpama itu selama lebih tiga tahun dan memutuskan untuk memasukkan produk 1Malaysia dalam kajian kerana pengguna sedang digalakkan membeli produk itu.

Katanya, sampel sos cili berkenaan diperolehi dari kedai-kedai runcit dan pasar raya besar di sekitar Lembah Klang antara bulan Ogos dan September lalu.

Mengulas keputusan kajian itu, Ratna menggesa Kementerian Kesihatan untuk segera menghentikan jualan sos cili 1Malaysia.

"Kesan logam berat itu boleh menyebabkan keracunan. Jika seseorang menggunakan jenama itu bagi jangkamasa yang lama, logam itu akan terkumpul di rambut, tisu dan bahagian-bahagian badan yang lain ... Jika mereka orang yang terdedah itu tidak sihat, maka kesannya lebih cepat dan nyata.

"Ini berkaitan logam berat, mereka (Kementerian Kesihatan) sepatutnya tidak membenarkan jualan produk itu sehingga mereka sahkannya dengan ujian sendiri dan mengambil tindakan lanjut," katanya.

Menurut laporan itu, raksa yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf pusat tunjang serta sistem endokrin, yang berpotensi membawa kepada kerosakan buah pinggang.tested Kedai1M'sia Kari Ayam tin in front of press. Only 54.03% ayam, below minimum 90% FoodAct requirement.


285gram RM4.20
http://www.doorstep.com.my/product_info.php/1malaysia-chicken-curry-285g-p-2001625280gram RM3.70
http://www.kedaiayamas.com.my/add%20product/canned.html


Tesco Sos Tiram drpd oyster extract, 1Msia Sos Tiram hanya flavouring

Tesco oyster sauce contain "oyster extract", Kedai1Msia oyster sauce contains just flavouring

read FoodRegulations1985 says even oyster flavour needs 1.8% protein. Lab tests found only 0.6%. Top quality Kedai1Msia products. Impressed

tested Kedai1M'sia 155g sardines tin in front of press. Only 37% fish, below minimum 55% FoodAct requirement.


Kedai1Msia claims 10% fat for Krimer Manis, which is minimum requirement in FoodRegulations1985. Lab test found only 9.07%.

Kedai1Msia Susu sejat (evaporated milk) disclosed 6% fat in nutrition label, below regulatory minimum requirement of 8%

FoodRegulations1985 says ice-cream, minimum 10% milk or vege fat. Lab test found KR1M product, got ice, not enough cream (5.01%)

Read the law says fruit jam must contain minimum 35% fruits. But Govt-sponsored Kedai1Msia jam contains only 8.87% fruit per lab test
Kandungan susu formula bayi yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) telah melanggar batas-batas yang ditetapkan oleh Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985, dakwa ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.

Sos Tiram Jenama 1Mesia dikaji & dpt dlm botol tu xde unsul tiram & protein terlalu rendah...

Another test that found the outlet’s bottled oyster sauce to contain only flavouring and no natural oyster extract. It also fell short of the required 2.5 per cent protein content. - Sos Tiram dah langgar Food Act Malaysiahttp://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=22712:harmful-bacteria-in-1-malaysia-goods?&Itemid=2Selain susu segar, lapan produk yang didedahkan Tony Pua ialah sos tiram, jem nenas, ais krim, susu sejat, krimer pekat manis, minyak sapi, sardin, dan kari ayam.
Katanya, kesemua produk ini telah melanggar klausa 13, 13B, 14, 15 dan 16 menurut Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
“Adakah mereka telah buat ujian sama ada sesuai untuk digunakan orang ramai, atau tidak buat kerja sebab ada percanggahan kepentingan? Saya tuntut menteri kesihatan menjalankan siasatan dengan segera. Jangan tidur,” katanya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails