SAHABAT2 SEPERJUANGAN

SAHABAT2 SEPERJUANGAN

Followers

Saturday, March 13, 2010

SANTAI HUJUNG MINGGU: AMBOI!!!!!! KAYA BENO DEME YE..........

S

Sebut sahaja negara Brunei Darusalam, mesti terlintas yang ia adalah sebuah negara yang kaya dengan limpahan minyak. Kekayaan Brunei Darussalam membolehkan mereka tersenarai antara negara paling kaya di dunia. Bila negara Brunei Drussalam kaya, semestinya individu yang mendapat “tempias” adalah Sultan Brunei sendiri, Sultan Hassanal Bolkiah. Tetapi mengapa dia? Kenapa tidak orang lain? Mesti ada yang tertanya-tanya bukan?

Saya sebenarnya tidak teruja pun dengan kekayaan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah. Inilah yang dinamakan tuah dan rezekinya. Sebabnya, negara Brunei Darussalam mengamalkan konsep monarki mutlak. Inilah sebab musabab, Sultan Brunei boleh jadi kaya-raya. Di bawah konsep monarki mutlak, semua hasil bumi Brunei adalah kepunyaan Sultan.

Bagi pihak Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, Unit Petroleum telah dipertanggungjawabkan untuk mengawal kesemua aktiviti-aktiviti minyak dan gas yang dijalankan oleh pemegang konsesi. Ada dua pemegang konsesi yang melaksanakan aktiviti ini, iaitu :

  1. Syarikat Minyak Brunei Shell (syarikat yang dimiliki bersama oleh Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam)
  2. Royal Dutch Shell

Tetapi saya boleh katakan, rakyat Brunei beruntung kerana mendapat Sultan yang prihatin dengan kebajikan rakyatnya. Betul tak orang Brunei? Respon sikit? Pernah dahulu, adik Sultan Brunei sendiri buat hal. Orang suruh tadbir negara dengan betul dan amanah, lain pula dibuatnya.

Putera Jefri yang merupakan menteri kewangan 1986 hingga 1997 telah dipecat dengan selambanya oleh abang kandungnya sendiri iaitu Sultan Hassanal Bolkiah kerana mengelapkan $40billion tabung negara dengan pelaburan-pelaburan yang dianggap meragui. Inilah yang kita hendak. Salah tetap salah, walaupun adik sendiri yang buat “dajal”. Yang pentingnya kepentingan negara. Betul tak?

Satu lagi Sultan Brunei pun boleh tahan tegas dalam pemerintahannya. Ingat tak dahulu, negara Brunei Darussalam pernah dihalang menyertai acara perarakan ketika pembukaan rasmi Sukan Olimpik Beijing 2006? Lepas itu, Sultan Brunei terus rombak kabinet akibat murka. Brunei tidak mendaftar sebarang atlet untuk bertanding di Beijing.


Gambar-gambar Istana Nurul Iman Brunei Darussalam

Kereta Canggih Sultan Brunei – Dauer 962 LeMans

Kereta Canggih Sultan Brunei – Ferrari 550 Spider

Kereta Ferrari ini dibuat khas dan ekslusif untuk Sultan Brunei

Kereta Mercedes-Benz S500

Kereta Mewah Hummer H2

Kereta Mewah Koenig KS8

Kereta Lamborghini LM002

Kereta Land Rover Defender

Kereta mewah Maserati MC12

Kereta Chrysler 300C

Kereta Mercedes-Benz ML55 AMG

Kereta Mercedes Benz ML63 AMG

Kereta Mosler MT900 S

Kereta Canggih Vector M12

Jet Peribadi Sultan Brunei. Serba-serbi emas

Satu lagi Jet Peribadi Sultan Brunei

No comments:

Related Posts with Thumbnails