SAHABAT2 SEPERJUANGAN

SAHABAT2 SEPERJUANGAN

Followers

Monday, January 4, 2010

CORAT-CORET PERSEKOLAHAN 2010.

Hari ini adalah hari pertama persekolahan di negeri Perak ni,kalau di Kedah dan Kelantan dah bermula semalam.Tadi aku berkesempatan untuk menghantar Muhammad Wafiy ke sekolah,dah masuk tahun 2 ,hari hujan sejak pukul tujuh lagi.

Dalam tinjauan aku di sekolah tadi,ramai ibubapa yang menanti anak diluar kelas serta menyelesaikan yuran2 sekolah.Hampir pukul 8 semua ibubapa beredar dari kelas anak mereka,nampaknya pada hari pertama tahun ni tak nampak le ada budak yang menangis dan mengikut mak ayah balik.

Suasana di sekolah pagi ni nampaknya amat tenang sekali,dikantin pun tiada ibubapa yang menanti ,cuma aku rase waktu rehat nanti akan ramai ibubapa yang datang untuk menghantar bekalan dan mengajar anak2 membeli di kantin.

Untuk tahun ini yuran tambahan tidaklah membebankan sangat, untuk tahun 2 saje dalam sekitar Rm 37 ringgit sahaja,tahun lain belum dipastikan lagi.Dalam tahun 2010 ni juga ,aku dapat tahu 2 bahasa tambahan akan diajar Mandarin dan Tamil ,meliputi semua tahun dan bangsa.Ngape tak bahasa korea agaknya ye........Dah le subjek Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris,kini nak tambah bahasa lagi...tak tau le kita ape bahasa akan anak kite cakap nanti dirumah.

Kalau semalam aku menghantar anak ke asrama,kos semua sekali dalam Rm 400 ringgit lebih itu belum le lagi di kira barang2 keperluan lain,kalau kira dah ribu2 habisnya.Bayangkan lah kita mereka2 yang ada anak2 bersekolah ramai tu,ada yang 4 orang,5 orang macamane ye..ape2 pun kene le korek2 juge.

Pada petang ni pulak,anak2 akan dihantar ke KAFA pulak,pening le lagi ibubapa ya,kelas KAFA pun kosnya ratus juge aku dengar,termasuk bukunya,yuran dan segala macam lagi yang kene dibayar,bagi sekolah aku,hanya RM 25 ringgit sahaja yang dikenakan,kerana tak nak membebankan ibubapa,kami tak menggalakkan membeli buku sumber kerana murid akan malas untuk menulis dan nanti mereka juga tidak tahu untuk menulis jawi dengan baik dan cantik.

Itulah cara sejak awal ditubuhkan,KAFA kami tidak membekalkan buku pada anak murid,hanya untuk guru sahaja sebagai rujukan dan alat bantuan sahaje.Alhamdullilah mereka dapat menulis dengan cantik,cepat membaca dan rajin juge menulis,tak payah nak pening2 kepala bayar ratus2,lepas tu buku tu akan dibuang,pada tahun depan beli lain pulak.

Awal2 persekolahan ni mungkin aku agak sibuk sikit,program2 parti pun rasenya jarang diadakan pade awal tahun,mungkin dalam bulan 2 berjalan seperti biasa semula.Kepada semua guru2,ustaz dan ustazah dan kepada yang tugasnya mendidik anak bangsa,diharapkan dapat menjalankan amanah yang Allah berikan ini dengan sebaik mungkin,jangan hanya mengejar gaji tapi amanah mendidik anak2 menjadi manusia yang beriman dan soleh dipandang remeh sahaja.

Jalankan tugas dengan penuh tanggungjawab,istiqamah dan didiklah mereka sebagaimana kita mendidik dan mengajar anak2 kita sendiri untuk menjadikan mereka manusia yang berguna di dunia dan di akhirat.

No comments:

Related Posts with Thumbnails