SAHABAT2 SEPERJUANGAN

SAHABAT2 SEPERJUANGAN

Followers

Wednesday, March 24, 2010

TM HIGH SPEED BROADBAND DI MALAYSIA,BETUL KE LAJU DAN BERBALOI?

Hari ini 24 Mac 2010 adalah merupakan hari pelancaran bagi TM High Speed Broadband (HSBB) di Malaysia. Kalau dahulu, masa mula-mula cadangan ini diketengahkan, ada yang merendah-rendahkan kemampuan jalur lebar berkelajuan tinggi oleh TM. Malaysia memang cukup ramai pengguna Yahoo, Friendster mahupun laman sosial popular seperti Facebook. Jadi dengan adanya High Speed Broadband di Malaysia pengguna Internet boleh mengharapkan lebih banyak aplikasi untuk definisi tinggi.

Seperti biasa kawasan yang mempunyai kepadatan pengguna internet tertinggi di Malaysia seperti Bangsar, Shah Alam, Taman Tun Dr. Ismail dan juga Subang menjadi medan eksperimen bagi Telekom Malaysia (TM) bagi menguji kelajuan tahap tertinggi bagi High Speed Broadband ini di Malaysia. Tempat lain? Nilai? Melaka? Ampang? Dan tempat-tempat yang lain? Sabar…….semuanya mengikut turutan yang telah diatur oleh Telekom Malaysia (TM)

High Speed Broadband (HSBB) yang akan dilancarkan oleh Telekom Malaysia itu, dijangka mempunyai kelajuan lebih 10 megabit sesaat (Mbps) yang membolehkan pengguna intenret di Malaysia melihat Internet Protocol Television (IPTV) dan (High Definition Television) HDTV, dan juga dapat akses bagi pendidikan lanjut secara dalam talian, pasca produksi multimedia, e-kesihatan dan bermacam-macam lagi.

Projek HSBB bernilai RM11.3 bilion yang dimeterai pada September 2008 adalah Usahasama Awam – Swasta antara Telekom Malaysia (TM) dan Kerajaan Malaysia untuk membangunkan infrastruktur dan perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi generasi akan datang. Telekom Malaysia (TM) membelanjakan RM8.9 bilion manakala Kerajaan menyumbang RM2.4 bilion menerusi kaedah tuntutan berdasarkan pencapaian projek.

Menjelang akhir 2012, kira-kira 1.3 juta premis di seluruh negara akan mendapat akses ke perkhidmatan High Speed Broadband (HSBB)

Okey…yang menjadi persoalannya sekarang. harga langgan bagi High Speed Broadband (HSBB) ini? Ada yang mengatakan sekitar RM150++. Betul ker semurah ini? No komen. Kalau betul itu sudah bagus. Jangan katakan orang lain, saya sendiri akan tukar. Ada juga yang mengatakan kadar pakej yang dikenakan sekitar RM300-RM500. Walauapapun ramalan yang kedengaran sekarang, kita tunggu pengumuman rasmi sebentar lagi dari Dataran Merdeka.

Projek ini akan dimulakan mengikut turutan berdasarkan senarai di bawah ini :

 1. Bangsar
 2. Shah Alam
 3. Subang
 4. Taman Tun Dr. Ismail
 5. Bayan Baru
 6. Bukit Kemuning
 7. Bukit Tengah
 8. Cyberjaya
 9. Damansara
 10. Duta
 11. Kepong
 12. Keramat
 13. KL International Airport
 14. Kulim HighTech park
 15. Lapangan Terbang Subang
 16. Melawati
 17. Menara TM
 18. Midah
 19. Permas
 20. Petaling Jaya
 21. Puchong
 22. Putrajaya
 23. Seberang Jaya
 24. Senai
 25. Skudai
 26. Sungai Buloh
 27. Sungai Long
 28. Telok Panglima Garang
 29. Wangsa Maju
 30. Batu
 31. Bukit Bintang
 32. Cheras
 33. Jalan Kebun
 34. Kelana Jaya
 35. KL Central
 36. Klang
 37. Kuala Pauh
 38. Pekeliling
 39. Saga
 40. San Peng
 41. Selayang
 42. Sentul
 43. Serdang
 44. Setapak
 45. Sempang Renggam
 46. Taman Petaling

Sedikit gula-gula untuk pengguna Internet di Malaysia yang mana di bawah ini adalah hasilnya dan anda boleh lihat sendiri kelajuan sebenar TM High Speed Broadband di sekitar kawasan Subang Jaya, Malaysia. Apa perasaan anda dan apa yang akan buat dengan keupayaan kelajuan High Speed Broadband (HSBB) ini?

No comments:

Related Posts with Thumbnails