SAHABAT2 SEPERJUANGAN

SAHABAT2 SEPERJUANGAN

Followers

Saturday, September 25, 2010

CARTOON-O-PHOBIA TETAP DILANCAR.......


KUALA LUMPUR, 25 Sept: Meskipun tanpa kehadiran Zunar, majlis pelancaran buku Cartoon-O-Phobia tetap diteruskan di Dewan Perhimpunan Cina-Selangor (KLSCAH) malam tadi dengan dirasmikan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin.

Zunar atau atau nama sebenarnya Zulkiflee SM Anwar Ulhaque yang ditahan polis di bawah Akta Hasutan kerana menerbitkan Cartoon-O-Phobia diwakili isterinya, Fazlina Rosley ke majlis berkenaan.

Fazlina dalam ucapannya mewakili Zunar mengucapkan ribuan terima kasih kepada para penyokong dan peminat Zunar yang setia memberikan sokongan terhadap perjuangan Zunar mendidk rakyat melalui karya-karya kartun beliau.

"Zunar sebelum ini sudah berbincang dengan saya apa yang akan dicakapkan pada malam ini. Belaiu kata pada saya, beliau tidak mahu sentuh pasal politik tapi cuma mahu cakap pasal perjuangan beliau melalui media yang nampaknya sangat ditakuti.

"Zaman Tun (Abdul) Razak dahulu adalah fear of comunist tapi zaman (Datuk Seri) Najib ini fear of cartoonist," katanya disambut dengan gelak tawa hampir 200 orang yang memenuhi dewan.

Fazlina yang hadir ditemani peguam, Fadiah Nadwa Fikri turut membacakan pesanan Zunar yang dihantar melalui sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) kepadanya petang semalam.

"Tangkapan ini tidak akan mengubah pendirian saya untuk membongkar penyelewengan dan korupsi kerajaan malah tindakan ini mengesahkan tajuk buku (Cartoon-O-Phobia) bahawa kerajaan takut dengan kartun.

"Mereka boleh kurung badan saya tapi mereka tidak boleh kurung otak saya," kata Zunar dalam sms yang dibaca Fazlina.

Sementara itu, Nizar dalam ucapan perasmiannya menyifatkan tindakan pihak polis menyerbu dan merampas buku-buku Zunar serta menahannya untuk disoal siasat sebagai menunjukkan 'kekartunan' mereka.

"Apabila pihak polis bertindak begini dan mahu mengharamkan buku kartun Zunar, ini merupakan satu tindakan yang menujukkan 'kekartunan' mereka.

"Adakah negara ini mahu kembali ke zaman 30 hingga 40 tahun ke belakang? Kalau mereka haramkan buku ini pun, orang tetap boleh dapat daripada pelbagai sumber khususnya daripada internet," kata Nizar yag juga ahli Parlimen Bukit Gantang.

Nizar secara berseloroh mencadangkan agar istilah Cartoon-O-Phobia dimasukkan ke dalam Wikipedia agar rakyat mengetahui maksudnya bahawa kerajaan takut pada kartun.

"Kita mintak buat Wikipedia Cartoon-O-Phobia supaya bila kita tengok sahaja, kita boleh tahu apa maksudnya.

"Kita jugak secara senyap dan lembut berterima kasih kepada (Datuk Seri) Hishammuddin kerana turut mempromosikan buku ini, daripada orang tak tahu, jadi tahu mengenai buku ini," katanya yang turut disambut dengan gelak tawa hadirin.

Menurutnya juga, Umno Barisan Nasional mula menyedari bahawa zaman kegemilangan mereka bakal berakhir dan mula melakukan tindakan untuk mengugut rakyat terutanya golongan muda yang mula menyokong Pakatan Rakyat.

"Ramai rakyat Malaysia khususnya golongan muda menyokong Pakatan Rakyat. Mereka mahu supaya perubahan besar dan mereka sedar di atas kezaliman yang berlaku di negara kita hasil buatan Umno Barisan Nasional dan mereka dapat kesedaran itu melalui kartun-kartun yang dilukis Zunar.

"Umno sekarang ini berada dalam suasana akhir hayat. Hayat dia tinggal nyawa-nyawa ikan. Biasanya manusia ini kalau dia sampai ke tahap akhir hayat, dia akan buang tabiat dan buat sesuatu yang melucukan," katanya.

Turut berucap malam tadi, ketua editor laman web Malaysiakini, Steven Gun.

Dalam pada itu, setakat awal pagi tadi, Zunar yang ditahan kira-kira jam 4.30 petang semalam telah dibawa ke tujuh balai polis.

Beliau dibawa ke balai polis Brickfields, Ibu Pejabat Polis (IPD) petaling Jaya, Serdang, Puchong, Bukit Puchong, Sepang, dan akhirnya ke KLIA.

Zunar ditemani peguamnya, Latheefa Koya.

Pagi ini, beliau dibawa ke Mahkamah Majistret Sepang untuk mendapat perintah tahanan reman.

Dalam serbuan di pejabatnya semalam, polis telah merampas sebanyak 66 naskhah Cartoon-O-Phobia yang sepatutnya dibawa ke majlis pelancaran itu.

Walaupun orang ramai yang hadir tidak boleh mendapatkan buku itu di majlis pelancaran malam tadi, mereka tetap membuat pesanan daripada kakitangan pejabat Zunar yang membuka kaunter di luar dewan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails