SAHABAT2 SEPERJUANGAN

SAHABAT2 SEPERJUANGAN

Followers

Tuesday, December 8, 2009

JANGAN MAKAN SARDIN(Kisah ini diceritakan daripada seorang hamba Allah yang tidak dikenali)

Saya dilahirkan daripada keluarga miskin. Ibu bapa saya mengusahakan kebun getah. Sewaktu kecil, apabila ibu atau bapa membeli ikan sardin dalam tin, ia seperti satu makanan mewah. Sejak kecil memang saya suka makan sardin. Apatah lagi kalau masakan sardin yang dimasak oleh arwah ibu. Walaupun saya suka makan sardin, namun tidak berpeluang makan dengan kerap, maklumlah bagi keluarga saya ketika itu, ia dianggap mahal.

Harga ikan sardin dalam tin pada hari ini dikira amat murah. Dalam lingkungan RM3 - RM4 sudah dapat satu tin sardin bersaiz besar. Kalau nak dibandingkan dengan membeli ikan kembung segar di pasar, rasanya lebih mudah dan murah membeli ikan sardin dalam tin. Tidak perlu memproses buang perut dan membasuh serta membubuh garam dan kunyit. Pendek kata, kalau beli ikan sardin, buka penutup, potongkan sedikit bawang dan tumiskan dengan cili, dalam tempoh yang singkat sudah siap lauk ikan sardin.


Tabiat suka makan sardin saya berterusan sesudah kahwin. Namun tidak kerap kerana isteri kurang gemar ikan sardin. Setelah saya berkenalan dan berguru dengan arwah guru, barulah saya terpaksa berhenti terus daripada makan ikan sardin. Arwah guru saya bertegas memberikan arahan kepada saya, "JANGAN MAKAN IKAN SARDIN". Suatu ketika setelah lama saya tidak makan ikan sardin, sewaktu saya makan tengah hari bersama arwah guru, saya sangat terliur untuk makan lauk ikan sardin. Saya mengambil sepotong ikan sardin. Selepas itu, arwah guru saya tidak mahu bercakap dengan saya untuk beberapa jam kerana sangat marah kepada saya kerana mengambil lauk ikan sardin.

Lama-kelamaan saya terpaksa belajar untuk tidak makan lagi ikan sardin. Alhamdulillah, dengan pengalaman yang Allah berikan sepanjang bersama arwah guru dan terlibat dengan beberapa kes orang yang suka makan sardin, akhirnya kini saya memandang sangat jijik ikan sardin. Saya tidak akan makan karipap ikan sardin dan sandwic sardin yang dihidangkan setiap kali mesyuarat di pejabat saya.

Mari kita lihat ikan sardin. Sewaktu saya suka makan ikan sardin dahulu, saya sangat suka makan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut? Kalau kita membuat eksperimen Sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama tiga hari tiga malam secara berterusan, Insya-Allah kita akan mendapati bahawa tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung tersebut selama tiga hari tiga malam juga. Keputusannya tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras.

Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan daripada tinnya? Jawapannya ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulangnya lembut. Mengikut arwah guru saya, bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka makan ikan sardin.Apakan ancaman kepada manusia apabila makan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran saya yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan hamba Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap datang ke rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar makan ikan sardin dan mi segera. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlaukkan ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mi segera sentiasa tersedia.

Hamba Allah ini kehilangan rahimnya semenjak usia awal 40-an. Begitulah, jikalau seseorang kerap makan ikan sardin terutama sekali orang perempuan, jawapannya, pelbagai tumor seperti fibroid di dalam rahim Insya-Allah akan diberikan oleh Allah. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian-pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempohnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan. Namun dalam pemerhatian saya ia banyka menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.

Antara sampel kajian saya yang suka dan kerap makan sardin ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan, tiba-tiba dia mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan sardin. Akibat daripada tabiat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia (kalau tidak silap saya) tiga bulan. Begitulah azab diperolehi daripada tabiat gemar makan ikan sardin. Namun saya bersyukur kepada Allah kerana isu makan sardin inilah antara menjadi punca sehingga akhirnya hamba Allah ini belajar ilmu agama daripada saya sehingga pelbagai amalan syirik dan tangkalnya dapat dibuang. Alhamdulillah, kini hamba Allah ini telah menjadi antara murid saya yang banyak sekali mendapat pelbagai rahmat daripada Allah SWT walaupun dahulunya jahil.

Sebagai latihan pengukuhan kepada para pembaca budiman sekalian, cubalah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara-mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas itu kajilah sejarah pemakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin. Dengan itu marilah pembaca sekalian memboikot makan ikan sardin. Insya-Allah, moga-moga Allah menjauhkan diri kita daripada terkena sebarang penyakit berkaitan tumor, fibroid, atau sebarang penyakit kanser lainnya.

1 comment:

anakmuaallaf said...

Salam Ju,
Alhamdulillah akak tak suka sardine.Walaupun akak selalu ikut abang pergi function tapi setakat ini insyaallah kami akan elak memakan makanan yang was-was.Terutama di hotel-hotel yang taraf bintang-bintang.

Related Posts with Thumbnails